Blog

Uloga oca tokom trudnoće

Kada žene saznaju da su trudne uglavnom ih obuzme neki neviđen koktel emocija sreće, panike, straha, ushićenja i svega između. Otprilike je isto tako i sa očevima.

Međutim, dok žena zaista mora da donese dete na ovaj svet, muškarac je taj koji ipak tu ima ulogu posmatrača.

Kako ne bi bio samo posmatrač, napisaću par kratkih saveta za buduće očeve i tate koje poput kratkih instrukcija treba da pomognu njima i njihovim lepšim polovina u stvaranju najvećeg umetičnkog dela na svetu – deteta.

  • Emotivni stav – Kod žena je trudnoća vrlo dinamičan proces. Njeno telo se za 9 meseci skoro potpuno transfmoriše i to prati totalno drugačije i jače emocije od onih koje su kod muškarca. I dok se žena na jednom fizičkom nivou ozbiljno povezuje sa svojom bebicom koju nosi – muškarci nisu te sreće. Tako da nemojte da vam bude glupo ili da se osećate čudno pod pitanjem “Da li sam ja normalan?” ako nemate neki poseban osećaj što ćete postati tata. Mi muškarci smo više pragmatični i dok “mi to ne vidimo” – teško nam je da se povežemo sa bilo kim, a ponajmanje sa jednim totalno novim bićem u našem životu. Kod očeva se emocije za dete stvaraju kasnije, kad malo poraste i počne aktivno da komunicira sa svojim tatom. Do tada nemojte da vas brine što ne osećate nešto posebno prema detetu koje tek treba da se rodi.

Zato vaš emotivni stav treba okrenuti najviše ka ženi. Žena u trudnoći je najlepša i tačka. Nema tih maskara, pudera i šminke kao što su to unutrašnji mehanizmi prirode koje čine nju da prosto sija. Ne samo što žena samo prirodno predivno izgleda kada je blagoslovena, ona već za muškarca posebno i miriše. Zato što ispušta razne hormone i njeno telo pravi unutrašnji balans potreban za porođaj. To je poseban miris koji kod većine muškaraca tera na žaštitu, udovoljavanje i pružanje svega što je potrebno. Skoro sva čula ona aktivira na muškarcu (da ne pričamo koliko su nam žene seksi sa svojim stomačićem). Tako da sav fokus emotivni treba biti ka njoj. Videti vašu princezu lepu i srećnu zbog dolaska novog člana porodice je jednako vašoj sreći i držite se uvek toga.

  • Šta konkretno da radim? – Da ne bih pisao tonu saveta, daću vam samo jedan savet koji će vam dati odgovore na sva pitanja. Nabavite knjigu “Šta da očekujete dok čekate bebu” (http://www.delfi.rs/knjige/7268_sta_da_ocekujete_dok_cekate_bebu_knjiga_delfi_knjizare.html) Moja gospođa i ja smo ovo zajedno čitali i dobili toliko informacija da tim mama, baba i tetaka zajedno ne bi mogao da vam da. U samoj knjizi postoji i poseban odeljak “za tate” tako da vi muški možete to pred spavanje ili na pauzi da prelistate malo. Tu imate sve, od mitova u trudnoći do toga kako treba svoju gospođu da pazite.
  • Davanje podrške – Uz konkretne stvari – muškarci zaboravljaju da svakodnevno daju podršku i da čak teraju svoju gospođu na neke aktivnosti (koja ona baš ne voli stalno). Tu pre svega mislim na šetnju. Žena u trudnoći mora da se kreće, čak i u 9. mesecu. Kilometar – dva šetnje je blagoslov za ženu i imaće daleko lakši porođaj. Tu su takođe i Kegelove vežbe ili joga koje takođe odlično pomažu trudnicama. Nekada će biti potrebno da svoju mrzovoljnu ženu na lep način podsetite da ne treba da ih preskače, ako ne zbog sebe, zbog deteta onda. Šta god žena da vam uradi pozitivno – nagradite je. To može biti kompliment, njen omiljeni obrok ili nešto drugo ali njeno srećno stanje će podjednako uticati i na razvoj vašeg potomka.
  • Razumevanje – Ovo je bukvalno najteže muškarcima, ali eto prilike da nauče odličnu veštinu. Žene u trudnoći umeju zbog hormona i svega što im se dešava da budu nerazumljive. One čas hoće da idu negde, čas neće. Čas im se plače, čas se smeju, onda im se nešto jede, pa da im se onda to što ste spremili ili kupili ne jede itd. Bez obzira na sve – ne shvatajte to lično već kako god da ona “izvoljeva” – trudite se da joj izađete u susret. Ako baš ne možete, zamenite to nekom aktivnošću koja ona voli. Zašto je to bitno? Zato što ako se svađate i pozivate “na razum” tokom njene trudnoće – dobićete samo stres i Pirovu pobedu koja sutradan može direktno na dete da se odrazi (da ima slabiji imuni sistem, ili nešto gore ne dao Bog). Tako da trudnoća nije teren gde treba da bijete vaše bitke. Takođe ni bilo ko drugi. Meni se dešavalo da mi familija iznervira ženu na primer. U tom slučaju gledajte da ih značajno pogledate i da im objasnite da to više ne rade, jer u suprotnom vam neće viđati ženu dok ne krenu da se ponašaju. Nekada su mere možda malo žešće, ali nema ništa bitnije od vaše gospođe i vašeg deteta.

I za kraj najbolja stvar koju čovek može da uradi za svoje dete je da voli njegovu majku. 

Sledeći put pišemo o tome šta posle trudnoće. Srećno buduće tate!

Autor teksta: Vladimir Trifunović 

Ukoliko vam se ovaj blog post dopao podelite ga na vašim profilima na društvenim mrežama.