Blog

Saveti za mirniji san vaše bebe

Ako ste novopečeni roditelji, verovatno su vam umor i neispavanost jedan od glavnih problema. Za početak, dobro je znati da niste jedini. Onog momenta kada ste odlučili da postanete roditelji,umor i neispavanost dolaze u paketu sa ovim najlepšim poklonom.

Koliko ste tekstova pročitali, možda i knjiga na temu kako da beba prospava celu noć i sve se uglavnom svodi na par sličnih saveta, a baš kod vas ništa od toga nije dalo rezultate. Iscrpljeni i umorni, željni sna u komadu od barem dva sata, pokušavate sve, ali ništa i dalje. Beba ima tri meseca, šest meseci, godinu dana,a od rutine nista? Možda nesto nije u redu? Verovatno nema roditelja koji se ovo nije zapitao svake noći koju je probdeo pored svoje bebe.

Prvo šta treba da uradite jeste da prestanete da se nervirate, posebno se ovo odnosi na mame, jer mi svoju nervozu prenosimo na bebe. Pitate se kako to izvesti na izmaku snage i nerava? Pokušajte da prihvatite činjenicu da vaša beba jednostavno nije spavalica i da nije jedina. To što se budi svakih sat vremena ili bude budna bukvalno do zore, ne znači da joj nešto fali. Zato prestanite da previše brinete oko toga.

Proverite one osnovne stvari da li je beba sita, da nije mokra ili joj je možda toplo. Nemojte je uspavljivati kasno popodne, tada bebe obično neće da zaspu rano uveče jer su odmorne i naspavane. To važi i za dremku od pola sata, verujte mi.

Obratite pažnju na kupanje bebe pre spavanja. Ima beba koje odmah posle kupke zaspu,a ima i onih koje ce jos dugo biti budne jer ih kupanje rasani. Budite jedno vreme u blizini bebe dok ne utvrdi san. Beba oseća vašu blizinu i to je dodatno smiruje i pomaže da lakše utone u san.

To sto je beba u sred noći otvorila oči, sela ,igra se, guče, zove vas, ne znači i da je budna. Često je potrebno deset sekundi da ponovo utone u san. Uzmite je i nežno zagrlite, blago ljuljuškajte, dajte da da doji, češkajte je, bebe obično uživaju u tome i videćete da će vaša beba nastaviti da spava. Ovo može da pomogne čak i ako je vaša beba u fazi grčeva ili nicanja zubića, što zna biti posebno stresno i naporno.

Istina je da ne postoje pravila. Niko vam ne može reći koliko vaša beba treba da spava niti kad treba da je već u dubokom snu, ni sa koliko meseci treba da prespava noć. Vaša beba je jedinstvena, posebna i zato sledite svoj osećaj, svoj materinski instikt koji vas neće prevariti .Vremenom ćete naučiti da prepoznate prve znakove umora kod vaše bebe i na vreme ćete reagovati. Možda je vaša beba jednostavno preosetljiva na svaku promenu iz svoje okoline i reaguje na to svojim nespavanjem.

Samo budite strpljivi i imajte na umu da će i ovo brzo proći. Volite vašu bebu kako samo vi to umete i videćete kako sve dolazi na svoje mesto, polako, korak po korak.

 

Autorka teksta: H.B.

Ukoliko vam se ovaj blog post dopao podelite ga na vašim profilima na društvenim mrežama.