Blog

Kada je pravi trenutak da osnujete porodicu?

Mislim da skoro nema osobe koji se nije pitala u svojoj vezi “da li je sada pravi trenutak?”, “da li je ova veza to to?”, “šta ćemo ako se to desi?”. 

Da postoji pesma o tome vrlo verovatno bi bila sva u pitanjima.

No, hajde da se vratimo na sva pitanja tj. odgovore “kada je pravi trenutak da osnujete porodicu”.

Kada sam pričao sa starijima od sebe jer sam to jako želeo pre jedno 2 godine, svi su mi rekli “Da znaš, nikada nije pravi trenutak.” i to iskreno nije baš pravi odgovor koji sam želeo da čujem,

Ti stariji, mudriji ljudi jesu donekle u pravu jer izlazak iz komfort zone nije ni pravi, niti prijatan trenutak. Poput ulaska u hladnu vodu, ona prva jeza nikada nije lepa – ali to je ono što je potrebno da bi se desilo. Klik u jedno veče između muškarca i žena menja život, i jednog i drugog. Zauvek.

Auh, koja drama – na prvo čitanje, ali da li je? Kada te ono malo stvorenje uhvati za prst, povuče ka sebi, prozove te roditeljem, skoči ti u zagrljaj, pomazi te ujutru, nahrani te dok ga ti hraniš, pa zaplače i umiri se kod tebe – to su momenti za života. To nije sreća, to je blagostanje.

I njemu svi težimo u životu jer u porodici je odgovor. Dalai Lama je lepo rekao “porodična atmosfera u vašem domu je vaša osnova života”. Ne pare, ne karijera, ne priznanja, ne dostignuća – već porodica i građenje iste.

Zato postoji nekoliko indikatora koji vam govore da ste spremni. Pa da počnemo…

  1. Finansije – Staviću ih na muškarca. Muškarac je taj koji mora svojoj supruzi da napravi ambijent i mogućnost da barem prvih godinu do dve ne mora da radi ili da bude na trudničkom za bebu. Izuzetno je bitno da on drži stranu dok buduća mama može da se bavi detetom, dojenjem, oporavkom od trudnoće. Mora da pokrije račune, klopu i potrebe za bebu. Te stvari variraju od mesta do mesta- ali ako ne stavi na papir te troškove i ne uporedi ih sa svojim primanjima, neka bolje onda sačeka dok mu ne krene posao. Ako može to da pokrije – onda ima zeleno svetlo. Postoji opcija 1b) gde gospođa ima primanja na trudničkom (npr. ako je nastavnica u školi) i time njemu dodatno olakšava – ali muškarac bi svakako trebalo da radi i privređuje kao da žena nema nikakva primanja. Samo tako će uvek biti siguran da sve funkcioniše kako treba, a ako dođe nešto extra od nje ili familije – to je samo još jedan plus. Ako žena ima dovoljna primanja za podizanje porodice, neka se dogovori sa suprugom oko toga, ali mislim da je uvek to kocka za ženu jer svi uslovi u Srbiji su protiv žene ako što duže odsustvuje zbog dece.
  2. Emocije – Emocije ne mogu tek tako “na papir” kao finansije, i ljubav baš ne plaća kiriju, tako da su kod porodice materijalna sredstva prioritet. Nemojte da dozvolite da vam dete nema osnovno jer vi niste hteli da sednete i napravite plan za života. Ali kada smo kod emocija, postoji jedan jednostavan indikator koji ne laže da ste spremni – roditeljski instinkt. On se javlja kod žena malo ranije, dok kod muškaraca nešto kasnije. Ali kada krenete da se kreveljite u decu i da ih gledate, komentarišete, zamišljate sebe kao roditelja – to je to. Priroda ne laže. Priroda zna kada ste biološki spremni. Npr. prema istraživanjima devojke najlakše doživljavaju porođaj između 18 i 22. godine – i devojke se uglavnom uhvate u tom periodu da razmišljaju o porodici – ali uvek kažu sebi “NE” nisam spremna, jebiga mora faks da se završi itd, ali prirodu boli uvo za faks i ostale društvene norme – ona uglavnom zna da ste spremni, a i vi devojke takođe to osećate i znate. Kod muškaraca je to nešto kasnije jer nema baš škole “kako da budem dobar ćale” pa većina njih gleda na to da se prvo “izduva” tako što će da se olupa o XY veza i da se uništava raznim supstancama, dok im ne dođe iz dupeta u glavu da je biti ćale najbolji posao na svetu (izvinite na izrazu drugari, ali tako je).
  3. Zdravlje – Koliko god ovo podrazumevao, moram da spomenem i ovde. Ukoliko imate zdravstvenih problema – NEMOJTE NIKAKO – da razmišljate o tome da osnujete porodicu. Znam dovoljno parova koji su to zanemarili pa su im posle deca imala ogromne probleme. Za neke je to čak bio i smrtan ishod, tako da ne zezajte se sa zdravljem. Ako imate loše navike morate takođe da se dovedete u red jer to što možda “nije mi trenutno ništa” ne znači da neće biti. Naš veliki akademik Vladeta Jerotić je lepo rekao “kada roditelji jedu kiselo grozđe, deci trnu zubi.” Postoje posebni slučajevi kada je jedno od roditelja invalid na neki način, te imaju sve pokriveno da imaju porodicu – ali to su vrlo specijalni slučajevi i njima se ne bih bavio ovde jer variraju od slučaja do slučaja.
  4. Podrška – Imao sam slučaj samohrane majke, tj. samohrane trudnice koju je dečko napustio trenutka kada je zatrudnela. Bilo je pitanje – da li da rodi ili ne. Odgovor je u podršci. Ako imate prijatelje i familiju koji su tu da vas podrže u tome – to je velika prednost. Nemojte da idete sami protiv svega bilo kakva da je situacija. Razlog zašto preko 50% brakova puca ili ne funkcioniše je zbog toga što dvoje mladih misli da mogu sve, samo da su u ljubavi. Nije to baš tako – jer bake i deke, tetke i stričevi i ostala rodbina su jako bitni u podizanju porodice. Što iskustvom, to samim prisustvom. Čak deca koja su provodila vreme sa ostatkom rodbine su daleko naprednija od one koja nisu imala tu privilegiju – tako da uzmite podršku rodbine ozbiljno o obzir i popričajte sa svojima da li bi bili tu uz vas ako se odlučite na takav korak u životu.
  5. Problemi – Kako sad ovo da je bitno? Procesuiranje problema i kako to ZAJEDNO radite je poslednje i peto zeleno svetlo ako imate prva četiri u zelenom. Ako hoćete da gradite porodicu očekujte XY problema koje ćete morati da rešavate zajedno. I ako nemate taj timski duh, da ih zajedno rešavate – možda bi trebalo da sačekate. Svakako testirajte sebe zajedno. Krenite da živite malo zajedno, usvojite mače ili kuče, brinete se o njemu. Započnite neki hobi ili posao sa strane zajedno. Idite zajedno na kampovanje. Čuvajte zajedno vašeg rođaka ili rođaku na par sati itd. Ako na par problema, svako od vas gleda da bude “u pravu” i da na drugog svaljuje krivicu – bolje iskulirajte još neko vreme – jer biti roditelj znači biti uvek odgovoran, uvek kriv, uvek prvi na udaru – bili zaista krivi ili ne.

Na kraju dana, mnogi brakovi bi bili bolji samo kada bi muž i žena shvatili shvatili da su na istoj strani. Uzmite sve ovo ozbiljno u obzir i SREĆNO!

Autor teksta: Vladimir Trifunović 

Ukoliko vam se ovaj blog post dopao podelite ga na vašim profilima na društvenim mrežama.